znojenje nogu

Znojenje nogu: kako najjednostavnije rešiti ovaj problem?

Znojenje nogu je problem koji vam mnogo smeta?!Saznajte u nastavku sve trikove i tretmane koji vam mogu pomoći da znojenje brzo i rešite.

Možda vam je neprijatno da u društvu pričate o znojenju nogu i da je to i vaš problem, ali znajte da je to stanje koje može zadesiti bilo koga od nas. Ne treba da se stidite, već pokušajte da na pravi način rešite vaš problem.

U nekim slučajevima ako se ne reaguje adekvatno u ovoj situaciji  može doći i do ozbiljnih komplikacija, kao što su gljivične ili bakterijske infekcije. 

Zato, ako imate ovaj problem, ne ignorišite ga!  Pratite par jednostavnih saveta, i možete se osloboditi prekomernog znojenja nogu i neprijatnosti koje znojenje sa sobom nosi.

Hajde odmah da saznamo zašto se stopala najviše znoje?

Znojne žlezde nalaze se na čitavom telu, ali područja kao što su pazuh, dlan ili stopalo imaju veliku koncentraciju znojnih žlezda (na stopalima čak 250.000!). 

Znojenje je prirodna pojava, i znamo da se znojenje dešava kada naš mozak šalje signal preko nerava do znojnih žlezda da bi regulisao telesnu temperaturu. 

Takođe, znojenje može biti odgovor tela na neke emocionalne okidače, kao što je stres, strah ili uzbuđenje. 

Ipak, ne znoje se svi isto!!

Starost, težina, mišićna masa, zdravstveni status i nivo kondicije mogu uticati na to koliko ćemo se znojiti. Takođe i spoljni faktori kao što su vlažnost, visoka temperatura vazduha ili čak jedenje začinjene hrane može povećati našu telesnu temperaturu i dovesti do povećanja znojenja. 

Iako ne postoje smernice o tome šta bi bilo “normalno” znojenje, ako ono ometa vaš svakodnevni život i ako se dešava stalno, bez obzira na spoljašnje uslove, onda se može klasifikovati kao prekomerno

U ovom tekstu ćemo se fokusirati na znojenje nogu, kako ga sprečiti i kako lečiti prekomerno znojenje. 

Ali, prvo da vidimo zašto uopšte dolazi do znojenja nogu?

Zašto se javlja znojenje nogu?

Na našim stopalima ima više znojnih žlezda nego na bilo kom drugom delu tela, zato i ne čudi kada posle napornog dana provedenog na nogama primetimo da su nam se noge oznojile. Ali taj osećaj mokrih stopala može prilično da smeta.

Zimi se taj problem povećava, jer moramo nositi toplu obuću koja će štititi stopala od hladnoće, a sa druge strane ovakva obuća ne dozvoljava cirkulaciju vazduha i znoj se zadržava unutra. 

Znojenje nogu može doneti niz neprijatnosti, jer ako smo prinuđeni da ceo dan provedemo u obući, znoj koji se skuplja u našim cipelama dovodi do idealne sredine za razvoj bakterija i gljivica. 

Gljivice se razmnožavaju u toplim, vlažnim i tamnim uslovima, tako da je oznojena obuća idealno mesto za njihov rast. 

Bakterije i gljivice koje su se preterano namnožile, izazvaće neprijatne mirise, zbog kojih ne želite da izujete obuću u društvu. Taj neprijatni miris oseća se i preko čarapa, i ne možete ga nikako zamaskirati.

Problem morate rešavati na pravi način!!

Jedan od načina jeste set koji sadrži sapun i sprej protiv znojenja nogu.

Stopalin set je upravo jedan takav set. Sadrži sapun i sprej za stopala I može biti idealno rešenje za vaš problem oznojenih nogu!

Upoznajte se sa proizvodima i kako ih možete poručiti putem sledećeg linka: https://stopalin.com/

Da bi se pravilno nosili sa problemom znojenja nogu bilo da je leto ili zima, morate naći uzrok zašto dolazi do pojačanog znojenja. 

A zatim, naći i odgovarajući način da ga se rešite! 

Pa da vidimo koji su to uzroci znojenja nogu.

Uzroci znojenja nogu

Nekoliko je uzroka koji mogu dovesti do znojenja nogu. Uglavnom su to uzroci na koje možete jednostavno uticati, promenom nekih loših navika.

U određenim slučajevima u pitanju mogu biti i neka medicinska stanja kao uzrok prekomernog znojenja nogu.

 • Genetika. Naučnici smatraju da jedan od uzroka pojačanog znojenja nogu može biti genetika. Ako znate za nekog člana porodice koji se prekomerno znoji, onda je vrlo verovatno da je uzrok znojenja genetika.
 • Vežbanje. Ovde ništa nije neobično, vežbanje izaziva znojenje stopala. Što više vežbate, i sa većim naporom, više ćete se i znojiti. 
 • Toplo vreme. Možda zvuči očigledno, ali vreme i temperatura utiču na brzinu znojenja. Tokom leta, kada je reakcija vašeg tela na toplotu veća nego u hladnijim mesecima, vi se više znojite. Ako primetite da se preterano znojite samo leti ili u toplijim danima, onda je to možda vodeći faktor.
 • Pogrešan izbor obuće. Ako nosite usku obuću od sintetičkih materijala, koji ne dozvoljavaju nozi da “diše”, onda to može biti glavni uzrok znojenja nogu. Kada se stopala oznoje, vlaga se zadrzava u takvoj obući jer nema cirkulacije vazduha. Izazov da pronađete odgovarajuću obuću može biti još veći zimi, kada moramo nositi topliju obuću. 
 • Loš kvalitet čarapa. Kao što važi za obuću, važi i za čarape. Ako nosite nekvalitetne sintetičke čarape, doći će do pojačanog znojenja nogu, jer sintetička vlakna podižu temperaturu naših stopala. 
 • Emocionalni faktori. Ako se nalazite u situaciji da ste previše nervozni, ljuti, uzbuđeni ili napeti verovatno ćete primetiti da dolazi do prekomernog znojenja. To je jednostavno odgovor našeg tela na taj emocionalni okidač. Probajte da se smirite kako biste izbegli i prekomerno znojenje.
 • Stres. Ako ste pod određenim stresom, ako ste anksiozni ili imate tremu, može doći do pojačanog znojenja. Nekim ljudima će se u toj situaciji pojačano znojiti dlanovi ili stopala. Možete pokušati određene metode kako da se smirite i smanjite nivo stresa, kao što su na primer duboko disanje, joga ili meditacija.
 • Medicinska stanja. Neka medicinska stanja poput menopauze, dijabetesa ili poremećaja i bolesti nervnog sistema mogu dovesti do prekomernog znojenja nogu. Takođe, i upotreba određenih lekova može izazvati prekomerno znojenje. Menopauza i dijabetes mogu biti osnovni uslovi za noćno znojenje.Noćno znojenje su ponavljane epizode ​​ekstremnog znojenja. Često je povezano sa osnovnim zdravstvenim stanjem ili bolešću.
 • Hiperhidroza. Hiperhidroza je nenormalno prekomerno znojenje. U ovom slučaju, prekomerno znojenje se kvalifikuje kao znoj koji nije povezan sa toplotom ili aktivnošću. Nažalost, tačan uzrok hiperhidroze nije poznat; međutim simptomi često potiču od prekomerne aktivnosti određenih znojnih žlezda.
 • Neadekvatna ishrana. Verovatno niste ni razmišljali o tome, ali postoje određene namirnice koje mogu dovesti do prekomernog znojenja. Previše začinjena hrana, ljuta hrana i kofein mogu izazvati pojačano znojenje. 

kako smanjiti znojenje nogu

Šta je najbolje kao lek protiv znojenja nogu?

Nekoliko preparata i metoda možete isprobati u borbi protiv prekomernog znojenja nogu i svih problema koje znojenje sa sobom donosi.

Nešto najlakše što možete primeniti, a može biti jako delotvorno je upotreba spreja za stopala.

Sprej za stopala

Ako održavate redovnu higijenu stopala, ono što treba da uradite kada operete i osušite stopala je da nanesete sprej za stopala. Sprej za stopala je tako formulisan da se lako nanosi na sve delove stopala (zbog svog raspršivača), koža ga brzo upija, pa nema bojazni od masnih tragova na odeći i brzo ste spremni za pokret. 

Sprej za stopala u sebi sadrži sastojke koji se bore protiv prekomernog znojenja nogu, ubijaju bakterije i gljivice koje se mogu zateći na našim stopalima i otklanjaju neprijatne mirise. 

Prirodni sprej za stopala je savršeno rešenje vašeg problema!

U sebi sadrži sastojke biljnog porekla, kao što su esencijalna ulja (ruzmarina, lavande, ricinusa, čajevog drveta) kao i ekstrakte biljaka koje imaju delotvorna svojstva u zaštiti i nezi kože naših stopala.  

Ako koristite prirodni sprej za stopala bićete sigurni da ne može doći do neželjenih efekata, i slobodno možete sprej koristiti za svakodnevnu upotrebu u dužem vremenskom periodu. 

Probajte Stopalin sprej za stopala i zaboravite da ste nekada imali problema sa znojenjem nogu, gljivicama i neprijatnim mirisima!

Nanosite ga dva puta dnevno na čista stopala oprana Stopalin sapunom i ubrzo ćete primetiti razliku!

Sapun za stopala

Pored upotrebe spreja, za potpunu negu vaših stopala možete koristiti i sapun za stopala. 

Nekada nije dovoljno oprati stopala običnim sapunom. Ako je vaš problem znojenje nogu, onda sapun koji je namenjen baš za stopala pomoći će u rešavanju vašeg problema.

Ovaj sapun će temeljno očistiti vaša stopala, uraditi blagi piling kože, ukloniti neprijatne mirise, znoj, bakterije i gljivice. Posle upotrebe sapuna za stopala koža će biti negovana i glatka i spremna da upije sprej. Tako će biti potpuno zaštićena.

Prirodni sapun za stopala u sebi sadrži sastojke biljnog porekla koji neguju kožu (ulje lavande), daju joj potrebnu vlažnost  (kokosovo ulje, ulje semenki grožđa),  bore se protiv gljivica (ulje čajevog drveta i žalfije) i temeljno čiste kožu (ulje ruzmarina)

Možete da uvrstite Stopalin sapun i sprej za stopala u vašu svakodnevnu rutinu nege kože stopala i jako brzo bićete zadovoljni postignutim rezultatima!

A kako rešiti znojenje nogu u sandalama?

Da li ste bili u situaciji da jedva čekate leto i laganiju obuću? Kada prođe zima i hladno vreme, konačno možete da se oslobodite tople obuće u kojima se noge znoje, pa bude tu i neprijatnih mirisa i problema sa gljivicama.

A onda se sretnete sa problemom znojenja nogu u sandalama? Stopalo klizi, plašite se da će obuća u jednom trenutku spasti sa nogu…

Zbog velikog broja znojnih žlezda koje se nalaze na stopalima, normalno je da će kada je toplo vreme doći do pojačanog znojenja nogu i tabana. 

Ono što možete uraditi u toj situaciji je da:

 • obratite pažnju na obuću, da bude od kvalitetnih prozračnih materijala i da ne bude tesna, kako bi vazduh cirkulisao. 
 • Koristite puder za stopala koji upija znoj i suši vaše noge kako ne bi klizile u letnjoj obući.
 • Koristite antiperspirant za stopala kako bi na neko vreme zaustavili znojenje. 
 • Pijte dosta tečnosti, kako bi i na taj način rashladili organizam kada je vruće i smanjili znojenje.

Nekada znojenje nogu može biti prekomerno i jako neugodno, pa da vidimo o čemu se tu radi?

A šta ako se javi prekomerno znojenje nogu?

Medicinski naziv za prekomerno znojenje stopala je plantarna hiperhidroza. Hiperhidroza se češće javlja kod muškaraca nego kod žena, i češče se javlja u periodu adolescencije nego kod starijih odraslih osoba. 

Hiperhidroza znači da proizvodite mnogo više znoja nego što bi moglo da se poveže sa vežbanjem, toplim vremenom ili nervozom. Jednostavno rečeno, vaše znojne žlezde ostaju „uključene“ duže vreme i ne zaustavljaju se kako treba.

Osobe sa plantarnom hiperhidrozom susreću se sa nizom poteškoća:

 • Vlaga koju osećaju u svojim čarapama može biti jako neprijatna
 • Stopala mogu izgubiti trakciju kada hodaju u papučama
 • Može doći do problema sa bakterijskim infekcijama kože
 • Javljaju se neprijatni mirisi
 • Stopala mogu biti uvek hladna
 • Stopala su podložnija gljivičnim infekcijama kao što je Atletsko stopalo

Određivanje toga šta tačno uzrokuje ove napade ekstremnog znojenja i dalje je izazovno za istraživače, ali verovatno postoji nasledna veza.

Ako ste zabrinuti da bi vaše prekomerno znojenje nogu moglo biti posledica nedijagnostikovanog, osnovnog stanja, razgovarajte sa svojim lekarom. Lekar pregledom vaših stopala i opisom stanja može zaključiti da li se radi o hiperhidrozi, ili je znojenje uzrokovano nekim drugim faktorom koji možete lakše otkloniti.

lek za znojenje nogu

Dodatni saveti kako smanjiti znojenje nogu

U zavisnosti od uzroka znojenja nogu o kojima smo pisali, možete pronaći odgovarajući način kako da znojenje smanjite, zaustavite na određeno vreme i kontrolišete, kako vam ne bi donosio mnogo neprijatnosti.

Da bi smanjili znojenje nogu na prvom mestu mora biti nega stopala!

Zašto je to važno?

Pravilna briga o stopalima podrazumeva niz postupaka koje treba da sprovedete, a koji su direktno povezani i sa uzrocima znojenja nogu. 

 • Redovno perite stopala. Svakodnevno pranje stopala pomoći će vam da odstranite sve bakterije, gljivice i znoj koji se nakupio u toku dana. Prilikom pranja stopala možete koristiti sapun za stopala koji je specijalno formulisan da štiti vaša stopala, ukloni neprijatne mirise i kožu održava zdravom i negovanom. 

Pogledajte kako sa Stopalin sapunom možete održavati kožu vaših stopala zdravom i lepom: https://stopalin.com/

 • Odgovarajuće čarape. Birajte kvalitetne čarape, ne sintetičke i redovno ih menjajte. Čarape će upijati znoj i neprijatne mirise tokom dana, tako da je potrebno da ih redovno menjate. Nekada čak i dva puta u toku dana.
 • Kvalitetna obuća. Zaboravite na jeftinu, nekvalitetnu sezonsku obuću. Ništa dobro vam neće doneti. Uvek kada je to moguće, birajte prozračnu, laganu obuću, koja dozvoljava nozi da “diše” i koja nije tesna. Nogama i prstima treba mesta u obući, kako bi vazduh cirkulisao oko stopala i kako ne bi dolazilo do problema kao što je urastanje nokta. Ne nosite istu obuću dva dana uzastopno, ako imate problem sa znojenjem nogu, dozvolite obući da se osuši. Postoje i sprejevi za obuću koji su namenjeni uklanjanju znoja i neprijatnih mirisa iz obuće. 
 • Upotreba antiperspiranta. Antiperspirant je sprej za stopala sa niskim sadržajem aluminijuma ili aluminijum hlorida, koji na određeno vreme blokira rad znojnih žlezda i tako zaustavlja znojenje. Ono što morate imati u vidu je da postoji mogućnost neželjenih efekata u vidu lokalizovane iritcije kože na stopalima, što može ograničiti njegovu upotrebu.
 • Soda bikarbona. Možete napraviti kupku tako što ćete u mlaku vodu staviti nekoliko kašika sode bikarbone i potopiti vaša stopala. Soda bikarbona ima upijajuća svojstva pa će upiti znoj, a ujedno ćete odmoriti vaša umorna stopala. Sodu bikarbonu možete i posuti u vašu obuću kako bi upila višak znoja i neutralisala neprijatne mirise iz obuće.

U svakom slučaju ono što može biti najjednostavnije rešenje problema znojenja nogu je redovna, svakodnevna upotreba sapuna i spreja za stopala. To upravo može biti Stopalin set.

Naručite već danas STOPALIN set i iskoristite popust od 20%

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

STOPALIN SPREJ I SAPUN

Za čišćenje, negu i uklanjanje neprijatnih mirisa stopala

3650 RSD

2920 RSD

58 KM

29 EUR

 

STOPALIN SPREJ

Jedinstvena kombinacija sastojaka biljnog porekla koji pružaju vrhunsku negu vašim stopalima

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

STOPALIN SAPUN

1750 RSD

35 KM

17 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima, i Stopalin tretman će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana. Odaberite Stopalin sapun ili Stopalin sprej klikom na odgovarajuću opciju uz sliku.

Polja označena * su obavezna