zadebljana koža na stopalima

Debela koža na stopalima: neprijatna, ali rešiva pojava!

Da li vas brine debela koža na stopalima? Ova neprijatna i česta pojava se veoma efikasno može otkloniti, a evo i koji saveti vam pomažu.

Naime, kao i većina oboljenja koja su vezana za kožu, odlikuje se upornošću i “urušavanjem” estetike tog dela tela. Pa ipak, ovaj problem spada u lakše rešive probleme, jer se na njega može delovati preventivno, a i može se (izuzev komplikacija) uspešno lečiti u kućnim uslovima, kao i upotrebom adekvatnog kozmetičkog proizvoda.

Najpre, potrebno je odrediti uzročnik debele kože na stopalima. Zatim, nužna je dijagnoza i provera simptoma. Ukoliko se simptomi pogoršavaju, neophodan je odlazak kod lekara, kako bi se pružila adekvatna terapija.  

Tek tada, možemo se “uhvatiti u koštac” sa problemom. Jedan od najefikasnijih načina za otklanjanje debele kože na stopalima, jeste upotreba odgovarajućeg proizvoda za stopala. Zato, probajte najbolje! 

Kada kažemo “najbolje”, mislimo pre svega na proizvod koji je sačinjen od isključivo biljnih sastojaka, a u pitanju je Stopalin. 

STOPALIN je set koji se sastoji od sapuna i spreja za stopala koji uspešno rešava sve probleme zadebljanih, znojavih nogu i gljivica.

Više o samom proizvodu možete pogledati na: https://stopalin.com/

Prirodni sastojci ovog sapuna za stopala i spreja za stopala, delovaće tako da stopala budu čista i glatka u veoma kratkom vremenskom periodu.

Sada, kad znamo da rešenje za ovaj problem postoji, potrebno je razjasniti termine: Šta je debela koža na stopalima? Koji su simptomi i uzročnici ovog problema? Kako se leči i koliko je vremena potrebno za potpuni oporavak? Hajde da saznamo odgovore na ova pitanja!

Šta je debela koža na stopalima?

Debela koža na stopalima se stručno naziva hiperkeratoza. To je zapravo zadebljanje spoljašnjeg sloja kože (taj sloj sadrži čvrst protein čija je funkcija zaštitnička – keratin). 

Ćelije koje sadrže visok nivo keratina, čine da koža bude otpornija. S jedne strane koža je zaštićena, dok je sa druge izrazito suva i tvrda. Sa razlogom se zato možemo zapitati koji je najbrži put za uklanjanje takvog sloja kože?

Mnogi od nas imaju pozitivne konotacije na keratin jer smo čuli da utiče na zdravlje i jačinu kose. Ovaj vlaknast protein se nalazi u koži, kosi i noktima.

Ukoliko organizam prepozna manjak keratina, on nastoji da ga nadomesti dodatnom produkcijom keratina. Postoje određene situacije kada nastaje hiperkeratoza:

  • Posledica upale;
  • Genetska predispozicija (često su doživotna stanja, mogu biti prisutna od rođenja);
  • Zaštita kože od pritiska, trljanja ili ostalih oblika iritacija.

Ipak, debela koža na stopalima najčešće nastaje kao posledica redovnog nošenja neadekvatne obuće, te tako stvaranjem pritiska na određeni deo kože na stopalima. To posledično dovodi do nastanka:

  • Kurjeg oka;
  • Žuljeva;
  • Bradavica.

Hiperkeratoza se manifestuje i stvaranjem ekcema ili psorijaze. Vrstu i težinu oboljenja utvrđuje dermatolog fizičkim pregledom kože.

Pored toga, postoje i teži oblici, poput aktinične keratoze (smatraju se prekanceroznim lezijama) ili seboroične keratoze (dobroćudne lezije, tamnije boje). Za njihovo izlečenje je neophodan odlazak kod lekara i lečenje.

U tretiranju hiperkeratoze je neophodno pronaći uzrok. Kao što smo naveli, većina slučajeva se ne smatra težim oboljenjem i uspešno se tretira preventivnim merama, upotrebom odgovarajućeg proizvoda ili lekovima.

Zato, potražimo što pre uzrok, da bi se blagovremeno započelo sa lečenjem.

debela koža na stopalima

Simptomi debele kože na stopalima

Da bismo ustanovili uzrok i lečenje, moramo prepoznati manifestacije debele kože na stopalima, odnosno uvideti njene simptome. Hiperkiratoza se najčešće manifestuje pojavom kalusa (žuljevi) i klavusa (kurje oči). To su zapravo stvrdnuti delovi kože na stopalima usled učestalog trenja ili pritiska na kožu.

Budući da je debela koža na stopalima posledica žulja, takva koža je manje osetljiva na dodir od kože koja se nalazi oko nje.

Osoba koja ima žulj oseća nelagodu dok hoda, jer se obično stvara na onim delovima kože koja često dodiruje obuću ili kost.

Najzad, žuljevi i kurje oko su neretko zaštitna reakcija našeg tela koja utiče na sprečavanje nastanka plikova, ili drugih oštećenja kože. Tako paradoksalno dolazimo do toga da eliminišemo problem, koji je nastao u svrsi zaštite naše kože.

Koji su još simptomi debele kože na stopalima? Neki od najeklatantnijih primera su sledeći:

  • Pojava crvenila, bola (najčešće pri pritisku ili trenju)  ili plikova;
  • Koža koja je suva, ili čak “voštana”;
  • Debela i gruba površina kože;
  • Manja osetljivost na dodir u odnosu na delove kože na stopalima koja nije debela;
  • Pojava zadebljanih mrlja tvrde kože na stopalu;

Imajući u vidu simptome debele kože na stopalima, jasno je da lečenje zavisi od težine simptoma. Da budemo precizniji – ukoliko na primer kurje oko ili žulj postanu izrazito bolni delovi kože na stopalima, koja su crvena i iz kojih curi tečnost, neophodan je odlazak kod lekara. To može ukazivati da je taj deo kože zaražen.  

Sa druge strane, poželjna je upotreba adekvatnog proizvoda za negu stopala kao što je Stopalin.

Sapun STOPALIN temeljno čisti stopala uz pomoć potpuno prirodnih, biljnih sastojaka, dok sprej, koji se nanosi na stopala koja su prethodno oprana i suva, utiče na umirivanje kože i neutralisanje neprijatnih mirisa.

Zašto ne bismo isprobali ovaj set proizvoda i uverili se da ćemo efikasno delovati na zdravlje i lep izgled kože na stopalima? Više pogledajte na linku: https://stopalin.com/.

Zašto se javlja debela koža na stopalima?

Već smo napomenuli da je najčešći uzročnik debele kože na stopalima trenje ili pritisak kojim delujemo na kožu stopala, a koji se javlja usled nošenja neudobne, ili uske obuće. Pa ipak, i pored ovog uzročnika, koji se smatra najvećim “krivcem” za nastanak debele kože na stopalima, postoji još izazivača. Nabrojmo ih!

  • Nošenje visokih potpetica – žene koje su sklone nošenju visokih potpetica, imaju veći rizik za nastanak zadebljale kože na nogama, usled pritiska tokom hodanja.
  • Nošenje čarapa koje se skupljaju pod nogama dok smo u obući, ili nošenje obuće bez čarapa.
  • Rad, hobiji ili sportske aktivnosti koje izazivaju trenje na delu kože stopala.
  • Starenje – tokom starenja, koža gubi elastičnost i masno tkivo, te je razvijanje debele kože na stopalima, jedna od njenih posledica.
  • Strukturalni deformiteti stopala (poput čukljeva).
  • Stajanje, trčanje ili hodanje u dužem vremenskom periodu (konstantan pritisak na stopala; “idealno” za stvaranje žuljeva i kurjeg oka).
  • Bradavice na nogama, ožiljci, ili oštećene znojne žlezde.
  • Nepravilno hodanje, koje karakteriše “izvrtanje” stopala ka unutrašnjoj (istaknuto kod ravnih stopala) ili spoljašnjoj ivici stopala (stopala sa visokim “svodom”); zatim, okretanje gležnjeva ka unutra ili spolja.
  • Osoba sa tegobama na stopalima (poput čekića na stopalima, čukljeva ili artritisa) – jer pritisak ili trenje o obuću i susedne prste, dodatno produbljuje problem.

Izbegavajte ove uzročnike, trudite se da ih zaobiđete “u širokom luku”, a ukoliko želite dodatno da onesposobite proces nastanka debele kože na stopalima, postoji i preventiva. Evo o čemu  je reč!

Šta može biti prevencija?

Prevencija je uvek važna, jer njome sprečavamo nastanak oboljenja. Možda nećemo sprečiti u potpunosti razvijanje debele kože na stopalima, ali svakako da smo, ukoliko se pridržavamo korisnih saveta, u manjem riziku od nastanka težih simptoma.

Koje bi, dakle, bile značajne preventivne mere?

  • Nosite udobne cipele, u kojima će prsti imati dovoljno prostora, te biti oslobođeni štetnog pritiska.
  • Izbegavajte odlaske na bazene, u svlačionice ili teretane, bosi (to su mesta pogodna za nastanak gljivičnih oboljenja).
  • Izbegavajte upotrebu kupki sa nadražujućim hemikalijama i parfemisane sapune. Nasuprot tome, okrenite se upotrebi prirodnih sapuna za stopala, koji su sačinjeni od jedinstvene kombinacije sastojaka biljnog porekla. Oni su zaslužni za pružanje vrhunske nege stopalima, koja rezultira lepim i čistim stopalima, u veoma kratkom vremenskom roku. Set Stopalin je rešenje mnogih. Više pogledajte na linku : https://stopalin.com/.
  • Izbegavajte suv vazduh i ekstremne temperature.
  • Nosite pamučne čarape, “zaobilazite” sintetiku, vunu ili svilu.
  • Zaštitite delove kože na stopalima, koje su u riziku od potencijalnog trenja ili pritiska, upotrebom zaštitnih obloga ili zavoja.
  • Ukoliko su stopala izložena sunčanim zracima, zaštitite ih kremom za sunčanje sa zaštitnim faktorom od najmanje 30.
  • Izbegavajte izazivače alergija (poput polena), jer mogu izazvati upalu kože.

zadebljana koža na stopalima nega

Može li se lečiti debela koža na stopalima?

Kao što smo već naveli, lečenje zavisi od težine oboljenja, te uticaja stanja kože na kvalitet života. Pre upotrebe lekova ili tretmana, trebalo bi da posetite dermatologa, kako bi utvrdio težinu oboljenja. Dijagnostifikovanje se vrši na sledeći način:

  • Fizički pregled kože (u većini slučajeva, lekar već pri fizičkom pregledu može ustanoviti uzrok debele kože na stopalima);
  • Biopsija određenog dela kože (uzimanje uzorka kože, te ispitivanje ćelija);
  • Testovi snimanja kože (proverava se da li postoje problemi sa strukturom kostiju osobe, ili se sumnja na prisustvo tumora na ili oko debele kože na stopalima).  

Dermatolog je neophodan kada se javi bol koji je uzrokovan debelom kožom na stopalima, ili ako je deo kože inficiran (praćeno gnojem, crvenilom i otokom).

Lečenje debele kože na stopalima zavisi i od toga da li je posledica hiperkeratoze žulj, kurje oko, aktinična keratoza, seboroična keratoza, ili bradavica. Shodno tome, određuje se vrsta lečenja. Hajde da vidimo koji vidovi lečenja su najčešći!

  • Kućno lečenje – jedan od najpopularnijih tretmana je upotreba gumenih, debelih prstenova sa lepljivom površinom. Njihovo dejstvo se ogleda u smanjenju pritiska na kožu, a posebno delotvornim se pokazalo kod lečenja kurjeg oka. Pored toga, postoje svojevrsni “jastučići” za žuljeve. Njihova namena je ista kao kao namena gumenih prstenova. Ovi lepljivi jastučići utiču na ograničenje trenja i pritiska.

Najzad, efikasan vid kućnog lečenja jeste potapanje stopala u toplu vodu, u trajanju od dvadesetak minuta. Cilj je da debela koža na stopalima “smekša”, a nakon toga se bolna mesta, poput žulja ili kurjeg oka, istrljaju prstom ili kamenom za pete. 

Pomeranjem kamena preko žulja ili kurjeg oka, uklanja se mrtvo tkivo sa kože stopala (preporučljivi su kružni i bočni pokreti). Savet je da se ne uklanja previše kože sa stopala, te da se bude umeren, kako ne bi došlo do krvarenja ili infekcije. Takođe, budite oprezni i pazite da ne odsečete ili sastružete žulj (rizik od infekcije).

Za uklanjanje debele kože na stopalima je korisna upotrebe ulja čajevca i jabukovog sirćeta. Otuda ne čudi da Stopalin sapun i sprej sadrže ulje od čajevog drveta kao jedan od esencijalnih sastojaka proizvoda.

Ulje čajevog drveta efikasno štiti i čisti kožu stopala. Osim toga, uklanja neprijatne mirise. Ukoliko se predomišljate, posetite sajt jednostavnim klikom na link i uverite se u jedinstvenost ovog proizvoda: https://stopalin.com/.  

  • Kriohirurgija (zamrzavanje lezije), hemijski piling ili korišćenje specijalnih krema. Ovaj vid lečenja je značajan za aktiničnu keratozu. Cilj kriohirurgije je da se, uz pomoć tečnog azota i primenom hladnoće, “smrzavaju” neželjene promene na koži. Tretman tečnim azotom je efikasan i kod seboroične keratoze i bradavica.
  • Svakodnevna upotreba hidratantne kreme za stopala – preporuka je da se upotrebljavaju proizvodi koji sadrže ureu (utiče na obnavljanje kože), amonijum laktat (organsko jedinjenje; deluje na jačanje kože), ili salicilnu kiselinu (efikasno čisti kožu). Ovi sastojci će omekšati kožu na stopalima.

Pored kreme, nezaobilazan kozmetički proizvod je sapun za stopala. Sapun za stopala koji je sačinjen od biljnih sastojaka, predstavlja pravu inovaciju na domaćem tržištu! Sprečava isušivanje kože na stopalima i temeljno čisti kožu stopala

Stopala se dobro nakvase, a onda se temeljno istrljaju sapunom za stopala. Pritom, posebnu pažnju obratite na predeo između prstiju i nokte. Za dodatnu negu, nakon sušenja stopala, možete dodati i sprej za stopala, koji je takođe sačinjen od prirodnih sastojaka.

  • Hirurško uklanjanje žulja ili kurjeg oka – vrši se ukoliko je bol toliki da je hodanje ometeno. Zadebljani deo kože sa stopala se uklanja oštrim sečivom ili nanošenjem flastera sa 40% salicilne kiseline (u cilju omekšavanja lezije). Ova intervencija nije bolna i oporavak nije dug.

Ipak, operacija se izvodi samo ako lekar posumnja na ozbiljnije oboljenje ili je bol neizdrživ. Većina ljudi ipak reši problem debele kože na stopalima upotrebom adekvatnog kozmetičkog proizvoda ili kućnim tretmanima.

Zato, uhvatite se u koštac sa ovim problemom čim primetite prve naznake istog!

Naručite STOPALIN SET i iskoristite PROMO ponudu sa 20% popusta na ceo set

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

STOPALIN SPREJ I SAPUN

Za čišćenje, negu i uklanjanje neprijatnih mirisa stopala

3650 RSD

2920 RSD

58 KM

29 EUR

 

STOPALIN SPREJ

Jedinstvena kombinacija sastojaka biljnog porekla koji pružaju vrhunsku negu vašim stopalima

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

STOPALIN SAPUN

1750 RSD

35 KM

17 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima, i Stopalin tretman će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana. Odaberite Stopalin sapun ili Stopalin sprej klikom na odgovarajuću opciju uz sliku.

Polja označena * su obavezna