svrab stopala

Svrab stopala: šta je uzrok, a šta lek?

Muči vas svrab stopala? Nadali ste se da će proći sam od sebe, ali nije? Slede praktični saveti koji će vam pomoći da se svraba brzo rešite!

Da li ste nekad čuli za izreku koja kaže ako vas svrbe stopala to je znak da ćete krenuti na put? Ta ideja može biti privlačna, ali često nije realna!

Ono što je više verovatno je da je svrab stopala uzrokovan određenim problemom koji imate sa stopalima. 

To mogu biti neke kožne bolesti kao što je alergijski kontaktni dermatitis ili atletsko stopalo gljivična infekcija.

U trenutku kada osetite svrab stopala prirodno je da poželite da se počešete. Međutim, to je velika greška! Češanje će dovesti do toga da se svrab poveća. Tako ćete se naći u začaranom krugu svraba i češanja, što može dovesti do oštećenja kože, iritacije i povećati rizik od razvoja nekih drugih problema sa stopalima (kao što su na primer bakterijske infekcije).

Ili..??

Da li ste se našli u situaciji da kada konačno odete u krevet i željni ste dobrog sna, odjednom osetite svrab stopala, počešete se i probate da zaspite. Međutim svrab je i dalje prisutan. Daljim češanjem svrab stopala može postati prava noćna mora!

Zato može biti veoma važno da na vreme otkrijete uzrok svraba stopala i rešite ga se zauvek!

Sigurno vas zanima šta to utiče na pojavu svraba? U daljem tekstu objasnićemo vam koji su uzroci, simptomi i načini lečrnja.

Zašto se svrab stopala uopšte javlja?

 

Svrab stopala, ili medicinski poznat kao “pruritus pedum,” može biti uzrokovan različitim faktorima. Ovaj neugodan osećaj često proizlazi iz jednog ili više sledećih uzroka:

  1. Gljivične infekcije stopala: Gljivice na nogama, poput tinea pedis (atletskog stopala), mogu izazvati svrab stopala ali i druge simptome, uključujući neprijatan miris nogu. Ova infekcija često se širi u vlažnim sredinama, kao što su javni bazeni i svlačionice.
  2. Suva koža: Nedostatak vlažnosti može dovesti do isušene kože na stopalima, što uzrokuje svrab. Ovaj problem često se pojačava tokom hladnijih meseci.
  3. Alergije: Reakcije na određene materijale ili hemikalije u cipelama, čarapama, ili sredstvima za održavanje higijene stopala mogu dovesti do svraba. Oni često sadrže hemikalije koje iritiraju kožu, posebno ako je koža osjetljiva.
  4. Insekti i ubodi: Ujedi insekata, poput komaraca ili buva, takođe mogu izazvati svrab na stopalima.
  5. Alergije na hranu ili lekove: Ponekad, alergijske reakcije na određene namirnice ili lekove mogu se manifestovati kao svrab na koži, uključujući stopala.
  6. Sistemski uzroci: Neke sistemske bolesti, poput dijabetesa ili problema sa cirkulacijom, mogu rezultirati svrabom na stopalima kao simptomom. Bolesti jetre mogu uticati na kožu i izazvati svrab, kao i smanjeni protok žuči, zatimbolesti bubrega, poremećaji štitane žlezde, kao i specifične poremećaji koji se javljaju samo u trudnoći.
  7. Nekvalitetna obuća. Ne treba zanemariti uticaj obuće lošeg kvaliteta, koja može izazvati iritaciju i doprineti razvoju svraba. Osim toga, u ovakvoj obući se stopala znoje, a treba obratiti pažnju na vlagu, jer ona stvara idealne uslove za razvoj gljivica i bakterija.

Da biste efikasno upravljali problemom, važno je identifikovati uzrok i prilagoditi tretman prema tome. U nekim slučajevima, konsultacija sa lekarom ili dermatologom može biti neophodna kako bi se pronašao adekvatan način za lečenje i olakšanje od svraba. Nakon pregleda, lekar može da prepiše odgovarajući lek ili kremu za stopala.

O uzrocima detaljnije niže u tekstu.

Vaša stopala redovno podnose ekstremne temperature i podložna su znojenju zbog velikog broja znojnih žlezda koje se tu nalaze .

Vlažna obuća, pogodna je za razvoj bakterija i gljivica. Neka medicinska stanja (kao na primer ekcem) mogu dovesti do suve kože stopala koja će početi da svrbi, ili može doći do osipa koji povećava želju za češanjem.

Nekada iritacija i svrab kože ne moraju biti zabrinjavajući. U tim slučajevima dobra higijena i nega stopala rešiće problem.  Ali, povremeno svrab stopala može biti simptom ozbiljnijeg poremećaja zdravlja organizma.

Ako imate intenzivnu iritaciju stopala, svrab stopala noću koji utiče na san, ako je taj osećaj  praćen osipom, izbočinama ili plikovima, ili ako potraje duže od dve nedelje, tada ovo stanje zahteva lečenje.

Mogući simptomi svraba stopala

 

Osnovni simptom, logično jeste svrab.

Određene promene na vašoj koži mogu pratiti osećaj svraba.

Primeri tih simptoma :

  • Crvenilo
  • Iritacija
  • Osip
  • Otok
  • Plikovi
  • Ispucala koža
  • Perutanje kože
  • Čak i krvarenje

Takođe je moguće da vaša stopala svrbe, bez pratećih promena na koži.

 

Tipovi svraba i podela

 

Pruritus može biti akutno ili hronično stanje. Može biti generalizovan, zahvatajući velike delove vašeg tela, ili lokalizovan, što znači da je koncentrisan u određenim oblastima kao što su vaša stopala i prsti.

Tipovi svraba u zavisnosti od uzroka, mogu se podeliti u četiri kategorije:

  • Kožni – to je svrab koji je rezultat problema u koži ili na njoj
  • Sistemski –  to je svrab zbog generalizovanog problema po celom telu
  • Neuropatski – to je svrab koji dolazi zbog problema sa nervnim sistemom
  • Psihogeni – to znači da je svrab posledica psihološkog problema

Međutim, retko kada postoji pojedinačni uzrok svraba kod osobe. Svrab je uglavnom rezultat složene kombinacije faktora.

Kada potražiti medicinsku pomoć?

 

Kada su u pitanju blaži oblici svraba stopala, uglavnom ćete moći da ih rešite u kućnim uslovima, pojačanom higijenom stopala i korišćenjem odgovarajućeg sapuna i spreja za stopala.

To može bitiStopalin set. U pitanju je kozmetika koja je  prirodna, pogodna za dugotrajnu upotrebu, bez neželjenih efekata.

Stopalin sapun će temeljno očistiti vašu kožu, i sprečiti isušivanje kože, a Stopalin sprej će umiriti vašu kožu, ukloniti neprijatne mirise,negovati i zaštititi vašu kožu.

Upoznajte se sa Stopalin kozmetikom putem sledećeg linka: https://stopalin.com/

Obratite se svom lekaru ako se vaša stopala koja svrbe ne poboljšaju kućnom negom ili ako se simptomi pogoršaju vremenom. Vaš lekar će uzeti detaljnu medicinsku istoriju i obaviti fizički pregled kako bi dijagnostikovao uzroke .

Ponekad može biti potrebna biopsija, struganje kože, bris kože i testiranje krvi, kako bi se odredila odgovarajuća terapija za lečenje.

A sada ono što vas najviše zanima – šta to može biti uzrok svraba stopala?

Uzroci svraba stopala

 

Sada ćemo detaljnije objasniti koji sve to uzroci mogu dovesti do svraba stopala, i koji su najčešći.

Uzroka je mnogo, najčešći su gljivične infekcije i neka kožna oboljenja (to mogu biti ekcem, psorijaza, dermatitis..)

1.Atletsko stopalo

 

Atletsko stopalo (Tinea pedis) je  gljivična infekcija kože koja obično počinje između prstiju na nogama. Prvi simptom koji možete osetiti upravo je svrab stopala i prstiju. Pored svraba, može biti prisutan osećaj peckanja, osip i koža koja puca i koja se ljušti u području oko prstiju.

Gljivice se lako razmnožavaju u toplim, vlažnim i tamnim uslovima. Uska obuća, koja ne dozvoljava vazduhu da cirkuliše, u kombinaciji sa oznojenim stopalima, idealno je mesto za razvoj gljivica.

Ova gljivična infekcija, jako je zarazna, i može se preneti putem kontaminiranih površina (bazeni, svlačionice), obuće, peškira.

Idealno rešenje u borbi protiv atletskog stopala može biti antifungalni sprej za stopala koji će osloboditi vaša stopala od gljivica, i rešiti probleme kao što su svrab stopala, peckanje i neprijatni mirisi.

2. Suva koža

 

Suva koža često može biti uzrok svraba. Vaša stopala su osetljiva na prekomernu suvoću zbog nedostatka prirodnih ulja. Kada dodate pritisak i trenje od stajanja ili hodanja, koža može postati posebno suva i tvrda. Svrab stopala može biti znak da je vaša koža u lošem stanju.

Tuširanje vrelom vodom, suva i topla klima u kojoj živite, godine starosti, izlaganje vodi (ako ste često na bazenu) i plivanje u hlorisanoj vodi mogu dodatno isušiti vašu kožu stopala.

Redovno nanošenje hidrantne kreme na tek oprana stopala, koja će obezbediti dovoljno vlage koži i sprečiti isušivanje kože je jako važno kod pravilne nege stopala.

3. Ekcem

 

Ekcem, i njegov najčešći tip atopijski dermatitis, je stanje koje obično karakteriše veoma suva koža koja svrbi. Može se pojaviti na mnogim delovima tela, uključujući stopala.

Dishidrotični ekcem je vrsta koja se često pojavljuje na bočnim stranama stopala i tabanima. Izaziva male, duboke, izuzetno svrabljive plikove. Žene imaju dvostruko veće šanse da razviju ovaj oblik ekcema.

Svrab koji je posledica blagog dishidrotičnog ekcema može se lečiti natapanjem stopala u hladnu vodu ili nanošenjem hladnih, vlažnih obloga na to područje.

Još uvek nije jasno šta uzrokuje ekcem, iako se čini da je u pitanju kombinacija genetskih i faktora iz okruženja. Ako je ekcem teži, lekar može propisati kortikosteroidne kreme koje vam mogu pomoći u ublažavanju svraba.

4. Psorijaza

 

Psorijaza je stanje kože koje rezultira bolnom, ljuskavom crvenom kožom. Može uticati na skoro svaki deo tela, uključujući stopala. Psorijaza može izazvati jak svrab i biti veoma bolna.

Pojavljuje se kada imuni sistem osobe počne da napada zdrave ćelije kože.

Tretmani obično uključuju kreme i losione koji mogu da sadrže katran, salicilnu kiselinu, kortikosteroide ili njihovu kombinaciju i moraju biti prepisani od strane lekara.

5. Alergijske reakcije

 

Alergije na koži, kao što je kontaktni alergijski dermatitis, mogu prouzrokovati svrab, kako na telu, tako i na stopalima.

Alergijska reakcija u vidu osipa i svraba stopala može se desiti ako ste bili u kontaktu sa supstancom koja je izazvala reakciju. To mogu biti određeni alergeni iz biljaka, hemijske substance iz sapuna ili deterdženta za pranje odeće.

Uzimanje antihistaminika može pomoći u suzbijanju simptoma alergijske reakcije. Ovi lekovi dolaze u obliku tableta ili krema.

6. Dijabetes

 

Ako je nivo šećera u krvi neke osobe previsok, može doći do ozbiljnih zdravstvenih posledica.

Dijabetes može izazvati dijabetičku neuropatiju, što može dovesti do peckanja, svraba i utrnulosti, posebno u stopalima.

Slaba cirkulacija zbog dijabetesa takođe može izazvati svrab. Dijabetes povećava i rizik od gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Ako imate dijabetes vodite računa i o hidriranosti kože stopala, a ako se borite sa gljivicama ili bakterijama koristite antibakterijske i antigljivične kreme ili sprejeve.

7. Šuga

 

Mislili ste da je šuga tipična za kućne ljubimce i neke druge životinje, varate se… Ljudi takođe mogu imati šugu!

Šuga je  zapravo zaražavanje kože ljudskom grinjom. Mikroskopsko mala grinja šuga se uvlači u gornji sloj kože gde živi i polaže jaja. Najčešći simptomi šuge su intenzivan svrab i kožni osip nalik bubuljicama.

Ovo stanje je veoma zarazno i prenosi se kontaktom koža na kožu. Može se pojaviti bilo gde na telu, uključujući i stopala.

Potrebno je adekvatno lečenje ove zaraze, odgovarajućim kremama uz održavanje dobre higijene kože tela i stopala.

Još neki od uzroka svraba stopala i prstiju mogu biti:

  • Opekotine
  • Oboljenje jetre
  • Oboljenje bubrega
  • Bolest štitne žlezde
  • Holestaza
  • Rak
  • Pruritus gravidarum tokom trudnoće
  • Hormonske fluktuacije

Sada se verovatno pitate, šta je ono što sami možete uraditi za sebe?

 

Kako sprečiti svrab stopala?

 

Sprečavanje svraba u velikoj meri zavisi od identifikovanja i rešavanja osnovnog uzroka vaše nelagodnosti. Najbolji način da sprečite svrab stopala je da brinete o svojim stopalima, sprečite gljivične infekcije i ublažite osećaj svraba.

To možete postići ako:

  • Temeljno perete stopala blagim sapunom i vodom
  • Nanosite umirujuću hidratantnu kremu na stopala nakon tuširanja
  • Redovno upotebljavate sprej za stopala
  • Uverite se da su vam stopala potpuno suva pre nego što obujete cipele i čarape
  • Nosite obuću od prirodnih, prozračnih materijala inosite pamučne vunene čarape
  • Redovno menjate čarape
  • Ne hodate bosi na javnim mestima, poput bazena i svlačionica

Takođe je važno izbegavati potencijalne iritacije. Uverite se da vaši deterdženti ne sadrže alergene, nemojte se kupati sa izuzetno vrućom vodom i smanjite nivo stresa.

Svrab stopala i lečenje

 

Lečenje svraba stopala zavisiće od faktora koji su do svraba doveli. Nikada nemojte čekati da svrab prođe sam, i izbegavajte češanje kako ne biste pogoršali stanje kože.

Obratite pažnju na higijenu stopala, kupite odgovarajući sapun i sprej za stopala, ili se posavetujte sa lekarom ako je uzrok svraba ozbiljnije prirode.

Kod alergijskih reakcija, izbegavanje alergena ili proizvoda koji izazivaju alergijsku reakciju može pomoći u smanjenju svraba. Antihistaminici mogu pomoći u ublažavanju svraba.

Ako se svrab stopala javlja zbog suve kože ne smete zaboraviti da nanosite hidrantnu kremu.

Ako imate atletsko stopalo, antifungalni sprejevi ili kreme mogu pomoći. Hronične gljivične infekcije mogu zahtevati antifungalni tretman koji je propisao lekar. Reagujte na vreme jer se ove infekcije šire i poseban problem mogu biti gljivice na noktima.

Rešenje vašeg problema može biti Stopalin sprej za stopala. Zbog svojih sastojaka biljnog porekla, od kojih je jedan ulje čajevog drveta, Stopalin sprej idealan je za rešavanje problema svraba stopala koji je uzrokovan gljivicama. Ulje čajevog drveta poznato je po svojim antifungalnim svojstvima. No, to je samo jedan od moćnih sastojaka ovog spreja.

Pročitajte kako Stopalin set može pomoći u rešavanju problema atletskog stopala i kako ih možete poručiti putem linka: https://stopalin.com/

Topikalni lekovi protiv svraba, koji se nanose na kožu stopala, emolijensi kao što je vazelin i kortikosteroidne kreme mogu pomoći u smanjenju lokalizovanog svraba na površini kože.

Kućni lekovi kao pomoć pri ublažavanju svraba

 

Nekoliko tretmana koje možete sprovesti kod kuće može pomoći u ublažavanju svraba i umiriti vašu kožu:

  • koristite hladne mokre obloge ili pakovanja leda na mesto koje svrbi
  • nanesite mentol na zahvaćeno područje, što može pružiti osećaj hlađenja
  • napravite pastu od sode bikarbone i namažite na stopala koja vas svrbe. Kada se pasta osuši, isperite je sa kože.
  • potopite noge u slanu kupku na 10 minuta. Slana topla voda može pomoći kod blagog svraba
  • napravite kupku od tople vode i nekoliko kašika jabukovog sirćeta.
  • biljne mešavine – bosiljak, nana i timijan imaju odlična svojstva protiv svraba. Možete napraviti čaj za ispiranje od bilo koje od njih tako što ćete svoju biljku po izboru kuvati u vodi. Kada se ohladi, sunđerom nanesite tečnost na kožu stopala
  • kleka i karanfilić – Kleka ima antiinflamatorna svojstva, a karanfilić ima sredstvo za umrtvljivanje. Možete napraviti pastu za stopala od putera, pčelinjeg voska, kleke i karanfilića.
  • aloja je odlično protivupalno sredstvo. Isecite svež list aloje i nanesite ga na kožu koja vas svrbi.

Ako svrab stopala potraje, ili je povezan sa stanjem kao što je psorijaza, gljivice ili čak kontaktni dermatitis, biće vam potrebni jači lekovi za rešavanje upale i samog korena problema.

Nabavite vaš Stopalin sprej za stopala i rešite se svraba stopala. Iskoristite akciju i ceo set dobijate sa 20% nižom cenom

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

STOPALIN SPREJ I SAPUN

Za čišćenje, negu i uklanjanje neprijatnih mirisa stopala

3650 RSD

2920 RSD

58 KM

29 EUR

 

STOPALIN SPREJ

Jedinstvena kombinacija sastojaka biljnog porekla koji pružaju vrhunsku negu vašim stopalima

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

STOPALIN SAPUN

1750 RSD

35 KM

17 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima, i Stopalin tretman će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana. Odaberite Stopalin sapun ili Stopalin sprej klikom na odgovarajuću opciju uz sliku.

Polja označena * su obavezna